středa 7. října 2009

K čemu to je, ta matika?

Poslední dobou se pořád stýkám s názorem, že matematika je k ničemu (např. zde). Proto jsem se rozhodl nad touto otázkou zamyslet a zpracovat to do článku.

Přirovnejme matematiku k běhání. Proč lidi běhají? Přece si nikdo nemyslí, že v praktickým životě využije, že dokáže uběhnout kilometr o pár desítek sekund rychleji než někdo jiný. Nejčastější motivace bývá to, že se lidi chtějí v této činnosti zlepšit, aby podali lepší výsledky, když se srovnávají s ostatními. Lidi však běhají také proto, že si chtějí zlepšit kondici, což už je v životě důležitý, abyste byli zdraví.

U matematiky je to podobné. Matika se na školách vyučuje, protože:

  1. Stejně jako si běháním zatěžujete svaly, matematikou si namáháte mozek, tím pádem se zlepšujete v logickém a racionálním uvažování.
  2. Jste potom lepší, když se srovnáváte s ostatními, např. v testu / v matematický olympiádě nebo když s někým řešíte nějaký hádanky, hlavolamy…
  3. Pokud jste dobrý v matice, tak to o vás něco říká. Lidi dopředu vědí, že máte dobré schopnosti uvažovat a analyzovat. Osobně neznám nikoho, kdo by byl dobrý v matematice ale hloupý ve všem ostatním.

A tohle neplatí pouze o matematice a o běhání, ale o čemkoliv jiném. K čemu vám v životě bude, když budete umět nazpaměť Máj? Zlepšíte si paměť, můžete udělat dojem na ostatní a také to o vás říká, že nejspíš máte zájem o literaturu. Také to něco vypovídá o vaší vzdělanosti, protože čím hloupější je člověk, tím je menší šance, že bude umět nazpaměť Máj.

Co se týče názoru, že matiku by se měli učit jenom lidi, kteří ji budou potřebovat v práci (vědec, ekonom, bankéř, programatátor…), tak k tomu bych dodal, že dopředu nikdy nevíte, co v životě můžete dělat a je lepší vždy mít co nejvíce možností.

3 komentáře:

  1. No pádnější argument mi přijde to, že lidé se učí nějaké základní vzdělání... informace, schopnosti, které jsou pro ně nezbytné v životě, třeba i nepřímo... učí se číst aby si přečetli noviny, ale i proto, aby se naučili vyjadřovat, učí se historii, ne aby šli do nějaké televizní soutěže.. ale aby se poučili z minulosti... a matematika je naprosto nejdůležitější z toho všeho... veškeré myšlení člověka se zakládá na určitých principech, principu logiky, analýzy, analogie... matematika mu je pomáhá rozšiřovat... pokud to půjde dál, jak to dál jde, že se nároky v tomhle směru budou snižovat, nejdříve není maturita z matiky povinná, zachvíli bude na středních jako volitelný předmět... bude růst pěkně "hloupá" generace, nemylsím to teď doslova... ale když se podívám někdy kolem sebe, vidím co je kolem lidí, kterým unikají základní souvislosti, nedokážou si věci logicky spojit atd... od toho že si nezadržitelně pujčují peníze bez toho že yb je mohli někdy splatit, až k politickým názorům atd...
    naopak... matematika by se měla stát dominantou, nemyslím teď například samotné počítání, ale mohli by se objevit ve školách i nějaké základy logiky, výrazů, důkazů, a nejen mechanicky spočítej podle postupu který si se naspaměť naučil...
    sami se takhle potápíme a bude to horší...

    OdpovědětVymazat
  2. Ta část o tom k čemu je matematika - tohle všechno jsem shrnul v prvním bodě. :)

    Ta část o tom, jak společnost spěje - naprostý souhlas.

    OdpovědětVymazat
  3. ten výraz "politické názory" jak sem psal v prvním komentáři, by si asi zasloužil vysvětlit... plně respektuji svobodný názor i politický, každý má právo se přikláněk k jakékoli straně... nárážel jsem spíše na zaslepenost některých lidí, kteří vyznávají svůj názor z naprosto nesmyslných, nebo nepravdivých podkladů... to už ale přerůstá do naprosto jiného tématu, tak radši od toho pryč :-)

    OdpovědětVymazat